Ε Υ Ρ Ε Τ Η Ρ Ι Ο (κατά ημερομηνία)

(πατήστε ΚΛΙΚ πάνω στην ημερομηνία
και αμέσως απο κάτω εμφανίζεται η επιλογή σας)

29 07 2009 Ενημέρωση Πολιτειακής και Πολιτικής Ηγεσίας


Κύριε Πρόεδρε,
Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας για τα περιβαλλοντικά αλλά και τα πολεοδομικά προβλήματα των πόλεών μας, σας αποστέλλουμε συνημμένα ένα πλήρη φάκελο των πολεοδομικών προβλημάτων που απασχολούν την πόλη μας της Φιλιππιάδα.
Η Φιλιππιάδα είναι μια μικρή πόλη της Ηπείρου με πληθυσμό 4.500 κατοίκων περίπου. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι των τριών κύριων πόλεων της Ηπείρου, Πρέβεζας, Άρτας και Ιωαννίνων.
Στο σύντομο ιστορικό που περιλαμβάνεται στο φάκελο περιγράφουμε τα σημαντικότερα πολεοδομικά προβλήματα που μας απασχολούν. Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι έχουμε δημιουργήσει ειδικό blog στο διαδίκτυο (http://www.filoiko.blogspot.com/) όπου αυτά τα θέματα αναλύονται διεξοδικά και όπου αρκετοί συμπολίτες μας συμμετέχουν εκθέτοντας τις απόψεις τους.
Οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην πόλη μας, οδήγησαν σε ένα πλήθος πολεοδομικών αυθαιρεσιών, με ευθύνη ορισμένων τοπικών αρχόντων και επαγγελματιών. Οι σημαντικότερες από αυτές και οι οποίες αλλοίωσαν τον οικιστικό χαρακτήρα της πόλης συνέβησαν κατά τα τελευταία έτη 2000 – 2009. Σχετίζονται με το παράνομο κτίσιμο πολυκατοικιών ύψους 24 μέτρων σε μια πόλη που μέχρι το 2000 το 99% των κατοικιών της ήταν ισόγεια έως τριώροφα!
Η ουσιαστική έλλειψη Σχεδίου Πόλης (το σχέδιο πόλης της Φιλιππιάδας συντάχθηκε το 1953) και η παράνομη, ανεξέλεγκτη, άναρχη και χωρίς υποδομές επέκτασή της επέτεινε τα προβλήματα δημιουργώντας ασφυξία στην πόλη.
Το ΤΕΕ στο οποίο απευθυνθήκαμε διαπίστωσε ότι «στην περίπτωση της πόλης της Φιλιππιάδας συσσωρεύτηκαν όλες οι δυσλειτουργίες της παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα»
Ιδιαιτέρως το παράνομο ύψος των κτηρίων έχει Πανελλαδικό ενδιαφέρον καθώς σχετίζεται με την εφαρμογή του όρου «αριθμητικά» της παρ. 9 του άρθρου 9 του ΓΟΚ του 1985 η οποία προστατεύει τους οικισμούς στους οποίους το ύψος των κτηρίων έχει καθορισθεί αριθμητικά. Το σχέδιο πόλης του 1953 προέβλεπε 8.5 μέτρα και τροποποιήθηκε με απόφαση του Νομάρχη το 1973 στα 11.50. Η σχετική νομοθεσία και νομολογία του ΝΣΚ και του ΣτΕ, μαζί με σχετικές αναλύσεις περιλαμβάνονται στο φάκελο που σας καταθέτουμε.
Επιπλέον κύριε Πρόεδρε σας επισημαίνουμε ότι περιλαμβάνουμε επίσης στον φάκελο, τις βασικές απόψεις των υποστηρικτών της πολιτικής των υψηλών κτηρίων και οι οποίες κυρίως εκφράζονται στην ΑΙΤΗΣΗ τους προς το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επί των αιτιάσεών τους θα θέλαμε να σας τονίσουμε τα εξής:
1. Είναι ψεύδος ότι το οικοδομικό περιβάλλον στην Φιλιππιάδα διαμορφώθηκε από κτήρια των οποίων το ύψος υπερβαίνει τα 11.50. Όπως και προηγουμένως σας αναφέραμε το 99% των κτηρίων στην Φιλιππιάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, είναι από ισόγεια μέχρι τριώροφα.
2. Είναι ψεύδος ότι όλοι οι φορείς ζητούν ύψος κτηρίων μεγαλύτερο των 11.50. Όπως προκύπτει και από τα σχετικά έγγραφα τα οποία περιλαμβάνουμε στο φάκελο, κανένας φορέας δεν έχει διατυπώσει τέτοια άποψη. Αντιθέτως υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εφαρμογή του νόμιμου ύψους των 11.50 μ, ενώ όλοι οι φορείς συμφωνούν στην εφαρμογή του νόμου.
3. Είναι ψεύδος ότι η μελέτη της κα. Γεωργούλα υποδεικνύει ως κατάλληλο ύψος κτηρίων για την Φιλιππιάδα τα 12.80 ή τα 15.80 μ. Αντιθέτως η μελέτη σε όλους τους τόνους συνιστά την ‘’μείωση’’ του ύψους, της μείωση του ποσοστού κάλυψης και την μείωση του συντελεστή δόμησης. Η τελική πρότασή της για ύψος κτηρίων 12.80 προκύπτει μόνο από την ανάγκη εξάντλησης του έμμεσου σ.δ. με ‘’χαμηλότερα’’ (των 24/21μ) ύψη κτηρίων. Η επιβολή ύψους κτηρίων στα 11.50 (3 μέτρα από το αρχικό ύψος των 8.5 με βάση τα οποία σχεδιάστηκε η ρυμοτομία της πόλης το 1953), παραβιάζοντας βασικό παράγοντα του αρχικού σχεδιασμού της πόλης έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Αυτό το γεγονός είναι ευρέως αποδεκτό από όλους οι οποίοι συμφωνούν στην διατύπωση «ότι τα πολεοδομικά προβλήματα στην Φιλιππιάδα ξεκίνησαν με την απόφαση του Νομάρχη του 1973». Η περαιτέρω αύξηση του ύψους των κτηρίων εκτός του ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προβλέψεις της νομοθεσίας, θα επιτείνει τα ήδη σημαντικά πολεοδομικά προβλήματα της πόλης μας.
4. Είναι ψεύδος ότι η οικοδομική δραστηριότητα στην Φιλιππιάδα τα τελευταία 20 χρόνια στηρίχθηκε στα ψηλά κτήρια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ στο διάστημα 1985 – 2000 κτίστηκαν στην Φιλιππιάδα 711 οικοδομές εκ των οποίων μόνον 41 ήταν τετραώροφες ή πενταώροφες. Δηλαδή μόνο ένα μικρό ποσοστό (5,8%) υπερέβαινε το νόμιμο ύψος. Ενώ καμία οικοδομή δεν κτίσθηκε στο ίδιο διάστημα με βάση τα μέγιστα προβλεπόμενα από τον ΓΟΚ/85 ύψη (24/21).
Κύριε Πρόεδρε,
Παρακαλούμε να στρέψετε το ενδιαφέρον σας σε μια περιοχή που έχει πληγεί από κάθε λογής αυθαιρεσίες.
Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να απευθυνθούμε και σε εσάς προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Την διασφάλιση της νομιμότητας και την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει σαν ύψος για την πόλη μας τα 11.50μ.
Επιπλέον σας ζητούμε να βοηθήσετε και να ενισχύσετε τον Δήμο μας στη εκπόνηση και υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, ενταγμένου στα αντίστοιχα σχέδια της Ηπείρου και της χώρας, προαπαιτούμενου άλλωστε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την εκπόνηση ενός ουσιώδους Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά και για το μέλλον και την ανάπτυξη της περιοχής.

Βέβαιοι για το ενδιαφέρον σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Ιδιαιτέρως απευθυνόμενη στο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιο Παπανδρέου η Επιτροπή Πολιτών επισημαίνει:
«Κύριε Πρόεδρε είμαστε ευτυχείς να σας ενημερώσουμε ότι μέλη και στελέχη του κινήματός σας, πλαισιώνουν την Επιτροπή Πολιτών. Δυστυχώς όμως στελέχη του χώρου του κινήματός σας, τέως Δήμαρχοι, υποψήφιοι βουλευτές, νομαρχιακοί σύμβουλοι έχουν πρωτοστατήσει στην δημιουργία αυτών των απαράδεκτων συνθηκών στην πόλη μας. Όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε από το blog που έχουμε δημιουργήσει στο διαδίκτυο, και από τον φάκελο τον οποίο σας αποστέλλουμε ορισμένοι από αυτούς συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να δημιουργούν προβλήματα καταφεύγοντας σε εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα.»
Στον φάκελο περιέχονται τα εξής:
1.Σύντομο Ιστορικό
2.Φωτογραφικό υλικό
3.Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
4.Θέσεις φορέων/Κομμάτων
5.Απόψεις Υπηρεσιών
6.Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου
7.Ισχύοντες Όροι Δόμησης (1953/1973)
8.Μελέτη Γεωργούλα
9.Σχολιασμός επί Νομικών Θεμάτων και επί της ΑΙΤΗΣΗΣ
10.Νομοθεσία/Νομολογία
11.Αίτηση Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: