Ε Υ Ρ Ε Τ Η Ρ Ι Ο (κατά ημερομηνία)

(πατήστε ΚΛΙΚ πάνω στην ημερομηνία
και αμέσως απο κάτω εμφανίζεται η επιλογή σας)

TI NA KANOYME…Αρθρο στη ΦΩΝΗ 1-9-09 του Βησσ.Γιωρσπύρου

Θα μπορούσε, να είναι μια πανηγυρική συνεδρίαση.
Αναφέρομαι στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας την Παρασκευή 21/08/2009.
Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να είναι μια πανηγυρική συνεδρίαση. Τα θέματα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά:
Βιολογικός Καθαρισμός.
ΓΠΣ.
Χρόνια ολόκληρα περιμένουμε να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός και να απαλλαχθεί η πόλη από το άγος της μέχρι τώρα «διαχείρισης» των λυμάτων της. Θα έπρεπε να είμαστε ευτυχείς που φθάσαμε έστω και αργά, έστω και με προβλήματα, σε αυτό το σημείο.
Χρόνια ολόκληρα ταλαιπωρείται η πόλη από την έλλειψη Σχεδίου Πόλης, την ανεξέλεγκτη, την άναρχη και χωρίς υποδομές οικοδόμησή της. Θα έπρεπε να είμαστε ευτυχείς που έστω και αργά, έστω και με επώδυνες διαδικασίες, φθάσαμε ως εδώ.
Το γεγονός ότι μια συντηρητική παράταξη ηγείται του Δήμου σε αυτές τις πράγματι σημαντικές στιγμές δεν μπορεί να μας οδηγήσει στον πειρασμό να μετριάσουμε τη σημασία τους.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους προοδευτικούς κατοίκους αυτής της πόλης έχουμε λόγους να αισθανόμαστε τουλάχιστον άβολα.
Γιατί παρά τις όποιες θετικές προσπάθειες, παρά τα πολλά χρόνια που είχαν στην διάθεσή τους αυτοί που επιλέξαμε να ηγηθούν της πόλης, ο βιολογικός δεν ολοκληρώθηκε.
Κυριότερα όμως γιατί καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση αυθαιρεσιών επί του οικιστικού χαρακτήρα της πόλης, έπαιξαν συμπολίτες μας που με τον ένα ή άλλο τρόπο βρέθηκαν στους κόλπους της προοδευτικής παράταξης.
Περισσότερο άβολα, αισθανόμαστε γιατί ακόμη και σήμερα, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι οι καιροί άλλαξαν, δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι τουλάχιστον έκαναν λάθη, όπως και όλοι μας κάναμε λάθη.
Έχουμε όμως δικαίωμα να χαρούμε για τα βήματα προόδου. Γιατί αποτελούν μέρος των δικών μας σκέψεων, των δικών μας απαιτήσεων για την πόλη. Με περίσσια ψυχής οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον σημερινό Δήμαρχο και την παράταξή του ότι, έστω και με λάθη, προχωρά. Και να ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει και θα βοηθήσει την πόλη. Στο χέρι μας είναι να συμβάλουμε στην υλοποίησή τους. Και για αυτό οφείλουμε να απαιτήσουμε την καλύτερα προετοιμασμένη και την Δημοκρατικότερα οργανωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και τον σεβασμό σε όσες προσπάθειες προηγήθηκαν. Κανείς δεν έχει να χάσει.

Έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να ασκήσουμε κριτική. Καμιά φορά ίσως και σκληρή. Αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Αυτό θα βοηθήσει το τόπο. Και την πλειοψηφία. Και εμάς.

Δεν θα συμφωνήσουμε για παράδειγμα με μια πολιτική που απορρίπτει την ιδέα των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Είναι στο δικό μας χέρι να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να υπάρξουν Δημοτικές Επιχειρήσεις. Ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της πόλης. Όμως θα πρέπει και να τις προστατέψουμε, και να τις οργανώσουμε σωστά. Διαφορετικά θα χάσουμε την μάχη. Θα είχαμε προσφέρει περισσότερα αν είχαμε απαιτήσει εδώ και καιρό να οργανωθεί η συζήτηση για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Έτσι δεν είναι;

Δεν θα συμφωνήσουμε σε μια πρόχειρη εκτίμηση των τελών σύνδεσης στο βιολογικό. Κυρίως γιατί μπορεί να υποκρύπτει μια λαϊκιστική αντίληψη ενόψει των εκλογών. Κυριότερα γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Δεν θα υποπέσουμε όμως και εμείς στο «αμάρτημα» του λαϊκισμού, στέλνοντας το θέμα στις καλένδες και στον δανεισμό. Γιατί θα έλθουμε σε αντίθεση με την βασική αρχή. Ο ρυπαίνων πληρώνει. Και με την απαίτηση να λειτουργήσει ο βιολογικός «εδώ και τώρα». Απέναντι στους πρόχειρους υπολογισμούς θα πρέπει να κάνουμε τους δικούς μας «πρόχειρους» υπολογισμούς, έχουμε στελέχη που μπορούν να τραβήξουν μια γραμμή και να κάνουν μια εκτίμηση. Θα είχαμε σίγουρα προσφέρει περισσότερα αν είχαμε απαιτήσει εδώ και καιρό να γίνει μια λεπτομερής μελέτη για το θέμα. Έτσι δεν είναι;

Δεν θα συμφωνήσουμε να κοπούν τα πλατάνια. Πόσο πείθουμε τους πολίτες όμως ότι ο σημερινός Δήμαρχος θέλει να κόψει τα πλατάνια; Η κατηγορία είναι πολύ σοβαρή. Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ευσταθεί. Ποιος όμως πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της «εισόδου» της πόλης, σε συνδυασμό με την τύχη που επιφυλάσσουμε για το ιστορικό της κέντρο και την επέκταση του Σχεδίου Πόλης; Ποιες είναι οι κατευθύνσεις που έπρεπε να υπηρετεί η όποια μελέτη; Αυτό έπρεπε να συζητήσουμε κατά την φάση ανάθεσης και εκπόνησης της μελέτης. Εκεί πρέπει να ασκήσουμε την κριτική μας στον Δήμαρχο. Πολύ περισσότερο αν η μελέτη εγκρίθηκε από τον Δήμο. Εξάλλου όλοι ξέρουν ότι τα πλατάνια δεν θα κοπούν. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα το επιτρέψουν οι πολίτες, ακόμη και αν το θέλει οποιοσδήποτε. Έτσι δεν είναι;

Δεν θα συμφωνήσουμε με μια άνυδρη συζήτηση για το ΓΠΣ. Δεν εννοώ ότι κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις οποιουδήποτε, ούτε του Δήμαρχου. Θα πρέπει όμως να επιμείνουμε, θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, θα πρέπει να προτείνουμε, θα πρέπει να συμβάλουμε. Δεν μπορούμε απλώς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις ελπίζοντας σε λάθη της «άλλης πλευράς». Ακόμη χειρότερα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσουμε την εντύπωση ότι ταυτιζόμαστε με όσους για δικό τους όφελος καιροφυλακτούν. Γιατί τότε θα είναι αργά και για την πόλη και για όλους. Έτσι δεν είναι;

Κυριότερα όμως δεν θα συμφωνήσουμε με την πολιτική του «πνίξτο». Και θα πρέπει να απομονώσουμε όσους την εκφράζουν από όπου και αν προέρχονται. Δυστυχώς τους εκθρέψαμε στους κόλπους μας. Δεν θα συμφωνήσουμε γιατί δεν μας εκφράζει. Γιατί πιστεύουμε ότι η ισχυρή πόλη στηρίζεται σε ισχυρούς πολίτες. Γιατί πιστεύουμε ότι ισχυρός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Και θα διεκδικήσουμε την ενημέρωσή μας με όλους τους τρόπους. Σε ότι αφορά στο Δήμο θα πρέπει να απαιτήσουμε την λειτουργία της Εφημερίδας της Υπηρεσίας. Για ένα ακόμη λόγο. Γιατί πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους Θεσμούς και την Δημοκρατία. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Έτσι δεν είναι;
Η εικόνα πολυδιάσπασης που παρουσιάζει ο προοδευτικός χώρος στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι απογοητευτικός. Παρέχει στην πλειοψηφία την δυνατότητα να ξεπερνά με χαρακτηριστική ευκολία τα όποια προβλήματά της. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ίδια την πλειοψηφία, ούτε για την πόλη. Γιατί στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στον εφησυχασμό και στην χειρότερη στην αλαζονεία.
Μπορούν οι προοδευτικοί κάτοικοι αυτής της πόλης να οργανώσουν συστηματικά και με δημιουργική ενότητα τις παρεμβάσεις τους; Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί. Φαίνεται ότι για την ώρα, και για διάφορους λόγους, δεν είναι εφικτό. Είναι κατά την γνώμη μου απαραίτητο να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Για να συμβεί απαιτείται η συγκρότηση ενός προοδευτικού πολιτικού ρεύματος στον Δήμο που θα στηρίζεται σε ουσιώδεις προγραμματικές συμφωνίες και θα εκπροσωπείται από πολίτες με κύρος, όραμα και αξιοπρέπεια. Ενός ρεύματος που θα αναγνωρίζει ότι θα χρειασθεί πολύ δουλειά, από πολλούς και για πολύ χρόνο, για να χαρούμε μια πόλη αντάξια των οραμάτων των πολιτών της. Η ευθύνη για αυτό ανήκει σε όσους κατέχοντας δημόσιες θέσεις πιστεύουν ότι πράγματι αυτό είναι απαραίτητο και εφικτό. Ανήκει κυρίως στους πολίτες, που οφείλουν να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα οδήγησαν στην πολυδιάσπαση και την αποστασιοποίηση. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλισθεί η απαραίτητη ψυχική και πολιτική ενότητα. Θα χρειασθεί χρόνο και κόπο πολύ. Αλλά μόνο έτσι έχει πιθανότητες να αντέξει και να βοηθήσει την πόλη. Και να μην διαλυθεί την επόμενη μέρα στα εξ’ ων συνετέθη. Έχοντας απλώς διασφαλίσει σε κάποιους την δημόσια παρουσία τους. Και στην σημερινή πλειοψηφία υπομειδιάματα.

Βησσαρίων Γιωρσπύρος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το παραπάνω κείμενο έχει κάποιες λεκτικές διαφορές από αυτό που δημοσιεύτηκε στη ΦΩΝΗ.

Αναγκαίο και το υστερόγραφο:

ΥΓ

Το κείμενο αυτό γράφηκε υπό το κράτος των πρώτων εντυπώσεων της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά αν αδικώ κάποιους, με βάση μια συνεδρίαση και μόνο.


Βησσαρίων Γιωρσπύρος