Ε Υ Ρ Ε Τ Η Ρ Ι Ο (κατά ημερομηνία)

(πατήστε ΚΛΙΚ πάνω στην ημερομηνία
και αμέσως απο κάτω εμφανίζεται η επιλογή σας)

1985 ΓΟΚ 1985 και Ν2831 του 2000





3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω Νομολογία του ΣΤΕ, την οποία "παρέλειψε" να αναφέρει ο κ. Γεωργίου.

"το άρθ. 9
παρ. 9 του ν. 1577/85, ως ίσχυε αρχικά, εξαιρούσε της αυξήσεως των υψών και
τις περιοχές όπου το ύψος οριζόταν "αριθμητικά", δηλαδή όλες τις περιοχές που όριζαν ανώτατο ύψος ή αριθμό ορόφων (βλ.
εισηγητή πλειοψηφίας Ι. Τσακλίδη, συνεδρίαση Ολομ. Βουλής ΛΑ΄/13.11.1985,
σελ. 1367). Η ρύθμιση αυτή ήταν σύμφωνη με το άρθ. 24 του Συντάγματος, κατά
την έννοια του οποίου δεν επιτρέπεται η δια γενικής διατάξεως κατάργηση,
συλλήβδην, των ειδικών όρων δομήσεως που είχαν θεσπισθεί για κάθε περιοχή.
Ακολούθως, με την άνευ εξουσιοδοτήσεως απόφαση 9152/426/12.2.1986 του
Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ «Διόρθωση παραδρομών σε ορισμένες διατάξεις του ν.
1577/85...» (Β΄ 41), διεγράφη η λέξη "αριθμητικά" από το άρθρο 9 παρ. 9 του
νόμου, διότι, δήθεν, είχε τεθεί εκ παραδρομής."

Τα υπόλοιπα συντόμως.

Βησσαρίων Γιωρσπύρος

Ανώνυμος είπε...

Στις μνημονευόμενες (στην ΑΙΤΗΣΗ και στο κείμενο του κ. Γεωργίου) αποφάσεις περιέχονται και τα παρακάτω:

Η νέα όμως ρύθμιση (σημ. συνέχεια της κρίσης για την διαγραφή του όρου «αριθμητικά») ανεξαρτήτως του ότι δεν καταλαμβάνει περιοχές που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς, όπως οι κηπουπόλεις (ΣΕ 395/99, 150/90 Ολομ.), αντίκειται στο άρθρ. 24 του Συντάγματος, διότι συνιστά επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος.

Σε απλά ελληνικά:

Η διαγραφή του όρου «αριθμητικά» ελέγχεται έως και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Γιατί δεν ενημερώνει τους συμπολίτες μας για αυτό ο κ. Γεωργίου προκειμένου να συμβάλει τα μέγιστα στο Δημόσιο Διάλογο;

Βησσαρίων Γιωρσπύρος

Ανώνυμος είπε...

Η επίκληση παλαιών κειμένων πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή! Ιδιαιτέρως αν έχουμε στο μυαλό μας να τα χρησιμοποιήσουμε αποσπασματικά αποκρύβοντας την ουσία.
Πολυκατοικίας το ανάγνωσμα λοιπόν.
Ο κ. Ι. Τσακλίδης εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για τον ΓΟΚ 1985 λέει για την επάρατο και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την κατοικία:
"Επιγραμματικά όμως θα πω τους κυριότερους λόγους, όπως η οικονομική εξαθλίωση αυτές τις τελευταίες δεκαετίες της υπαίθρου της επαρχίας, όπως ο στόχος για την δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού στις αστικές πόλεις, όπως η οικονομική και πολιτική καταδίωξη του επαρχιώτη και κυρίως του αγρότη, ο οποίος μπροστά σ' αυτές τις συνθήκες κατέφυγε στις μεγάλες πολυκατοικίες και στην ανωνυμία των μεγάλων πόλεων.
Αυτοί οι λόγοι λοιπόν έδιωξαν τον αγρότη κυρίως από την επαρχία και τον έφεραν στις μεγάλες πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτή οι λόγοι δημιούργησαν την μεγάλη μετακίνηση μαζών προς τις μεγάλες πόλεις και έτσι παράλληλα με την ανυπαρξία κατά το ίδιο διάστημα πολιτικής γης και κατοικίας, με την εμπορευματοποίηση και το μεγάλο κέρδος σε αυτούς τους τομείς, όλα αυτά συνετέλεσαν στο να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες άναρχης δόμησης, αυτές οι συνθήκες παρανομίας. Αυτοί οι λόγοι συνετέλεσαν στην καταστροφή του φυσικού, του πολιτιστικού, του ιστορικού, του δομημένου περιβάλλοντος, αυτοί οι λόγοι συνετέλεσαν στην καταστροφή της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Αυτοί οι λόγοι συνετέλεσαν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, αυτοί οι λόγοι δημιούργησαν προβλήματα στη φυσική και κοινωνική ισορροπία αυτοί οι λόγοι δημιούργησαν έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και έλλειψη πρασίνου.

Δεν είναι παράξενο σε κανέναν από εμάς, αλλά και σε κανέναν πολίτη αν του πούμε ότι οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Μα έτσι ήθελε η Πολιτεία αυτά τα 30 χρόνια τους πολίτες, αμέτοχους, ανενεργούς στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. (Που είσαι Νίκο Καταντζένη να διαβάσεις και να θυμηθείς!)

Για την πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στην πρώτη τετραετία και στην δεύτερη, η κατοικία δεν είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Γι α μας, και η κατοικία, όπως και η υγεία, όπως και η παιδεία είναι τα υπέρτατα κοινωνικά αγαθά. Σ’ αυτούς τους χώρους, για το δικό μας κοινωνικοοικονομικό σύστημα, δεν υπάρχουν περιθώρια εκμετάλλευσης, κερδοσκοπίας.
Αυτά το 1985. Και μετά ήρθε ο Κοσκοτάς και το «ένα δωράκι στον εαυτό του καταλαβαίνω αλλά…».
Και μετά πολλοί έκαναν πολλά δωράκια στο εαυτό τους.
Και τώρα χαμογελούν και μόνο στην σκέψη ότι μπορεί να επανέλθουν.
Δεν θα είναι τόσο απλό αυτή την φορά. Τίποτε δεν είναι ίδιο πια.
Και ας ονειρεύονται να στριμώξουν τον κόσμο στις πολυκατοικίες , να κάνουν την Φιλιππιάδα μεγαλύτερη από την Άρτα (και από την Αθήνα γιατί όχι άμα μπορούν, αν τους αφήσουμε). Εμπορευματοποίηση των υπέρτατων αγαθών προωθούν οι προοδευτικοί (τρομάρα τους) ή όχι;

Βησσαρίων Γιωρσπύρος